Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg

16 | 01 | 2021
HERVORMDE GEMEENTE KINDERDIJK-MIDDELWEG

Welkom op deze site, hier vindt u informatie over onze Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg.

Deze site is bedoeld om u op de hoogte te houden van alles wat er in de gemeente gebeurt en D.V. gaat gebeuren. Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u met ons in contact komen, neem dan gerust contact met ons op door een mailtje te sturen via de volgende link: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg is een gemeente die wil staan in de traditie van de Reformatie. De belijdenis van de kerk in haar beginjaren en van de kerk in de Reformatie is ook haar belijden. Totdat Hij komt! 

Kerkdiensten Rehoboth
jan
17

10:00 - 11:30
Voorganger: Ds.P. Vroegindeweij - Lexmond
Thema: Gelukkig of zalig?

jan
17

18:00 - 19:30
Voorganger: Ds. A. van Lingen
Thema: Geloofsontvangst en geloofsoefening

jan
24

10:00 - 11:30
Voorganger: Ds. A. van Lingen

jan
24

18:00 - 19:30
Voorganger: Ds. J. C. van Trigt - Ameide

jan
31

10:00 - 11:30
Voorganger: Ds. L. Hak - IJzerdoorn

jan
31

18:00 - 19:30
Voorganger: Ds. A. van Lingen

Kerkdiensten Kinderdijk
jan
17

10:00 - 11:30
Voorganger: Ds.A. van Lingen
Thema: Verwerkt verdriet

jan
17

18:00 - 19:30
Voorganger: Ds. E. Gouda - Nw.Lekkerland

jan
24

18:00 - 19:30
Voorganger: Prop. S. Stuij - Bleskensgraaf

jan
31

10:00 - 11:30
Voorganger: Ds.J.R. Volk - Alblasserdam

jan
31

18:00 - 19:30
Voorganger: Ds. H.P. Brendeke - Hagenstein

feb
7

10:00 - 11:30
Voorganger: Prop. A.A. Teeuw - Ridderkerk

Naar aanleiding van de berichtgeving vanuit onze landelijke kerk (PKN) om de komende weken in het geheel niet te zingen tijdens de kerkdienst heeft de kerkenraad het volgende besloten:

 

Gezien het dringende karakter van dit advies en de achtergronden zijn wij van mening dat we niet anders kunnen dan dit advies over te nemen. We zullen per direct m.i. van a.s. zondag 17 jan. de gehele gemeentezang stoppen. De dominee leest betreffende psalmvers voor waarna het orgel zoals altijd het koraal, evt. voorzien van voorspel speelt. De gemeente thuis kan zoals gewoon en gewend meezingen.

 

Daarbij willen we het aantal aanwezige gemeenteleden echt beperken tot 30 inclusief kinderen onder de 13 jaar. Dit betekent dat u kinderen onder de 13 jaar ook aan dient te melden via het reserveringssysteem.

 

Wilt u alstublieft de bekende regels in acht blijven nemen? Blijf bij klachten thuis en hou de 1.5 meter afstand!

 

Voor het advies en de achtergronden daarvan verwijzen wij u naar de website van de landelijke kerk:

https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/dringend-advies-gedurende-verlengde-lockdown-niet-zingen-tijdens-kerkdienst/

Jobs uithoudingsvermogen

 

Als we rond de jaarwisseling terugblikken, kunnen we niet anders zeggen dan: een bijzonder jaar. Turbulent. Enerverend. Aangrijpend. Een jaar met grote verliezen. In de persoonlijke sfeer. Geliefden die overleden, al of niet aan corona. Bedrijven die in de knel kwamen, al of niet door corona. Financiële posities die onder druk kwamen te staan. De journaals, de pulsberichten vertelden niet veel goeds. Ramp op ramp. Het deed me erg denken aan Job. Heel zijn welvaart verdween als sneeuw voor de zon. Persoonlijke verliezen waren verschrikkelijk. Zijn kinderen kwamen om. Zelf werd hij ernstig ziek. En wat voor hem nog het meest bedreigend was: hij snapte er niets van. Hij snapte ook niets van God. Aan zijn vrouw had hij wat dit aangaat, niets. Misschien wel uit machteloosheid, in ieder geval uit diep verdriet, kan zij niet snappen dat je het in geloof uithoudt. Zij kan het in ieder geval niet. En Job? In het naar hem genoemde bijbelboek zien we drie reacties.

Zijn eerste reactie is die van lofprijzing: ‘De HEER heeft gegeven, de HEER heeft genomen. De Naam van de HEER zij geloofd’.

Wat hij doet, is de lofzang gaande houden. Zo stijgt hij boven zijn eigen vragen en twijfels uit. Hij wordt als het ware opgetild. Een mooie houding. Die hebben we in onze gemeente in de afgelopen periode in praktijk willen brengen. Elke zondag zowel morgen- als avonddiensten, meditatieve en muzikale momenten, zang met het hart, in een enkel geval met de mond. Wat geeft dat een impuls aan het uithoudingsvermogen.

Waterput bij de woonplaats van Job

De tweede reactie van Job is die van zwijgen. Vrienden komen hem troosten. Ze spreken geen moed in, ze gaan zwijgend bij hem zitten. Het is als het ware een gevulde stilte. Een stilte van verbijstering. Wat moeten we hiervan zeggen? De adem stokt in de keel. Verdriet dat zich niet laat verwoorden. Pijn die zich niet laat benoemen. In die stilte kan opklinken een woord uit de psalmen: ‘Wees stil, mijn ziel’, maar dan wel: ‘tot God, uw HEER’. Dat is ook een mooie houding. Stil zijn tot God. Hem het Kyrië bidden, ‘Heer, ontferm U’.

De derde reactie van Job is die van de discussie en de redenering. Jobs vrienden bieden diverse verklaringsmogelijkheden van de ramp die Job overkomen is. Op zich soms ware woorden kunnen dan hard zijn. Er wordt al gauw te veel of te weinig gezegd. We kunnen het niet overzien. De vragen zijn begrijpelijk. Het zoeken naar antwoorden is voorstelbaar. Maar…. Wie zijn wij met ons beperkt mensenverstand om alles te doorgronden? Wie zijn wij dat we God zouden kunnen narekenen? Wie zijn wij dat we zijn beleid zouden kunnen toetsen? Wie zijn wij dat we Hem ter verantwoording zouden kunnen roepen?

Dat maakt de HEER Job duidelijk. En dan komt Job tot deze geloofsbelijdenis: ‘Ik weet dat niets buiten Uw macht ligt en geen enkel plan voor U onuitvoerbaar is…. Daarom herroep ik mijn woorden en buig ik mij’. Jezus Christus is alle macht gegeven. En Hij is bij ons alle dagen. We vertrouwen ons aan Hem toe.

Tot wie zouden we anders moeten gaan? Hij heeft woorden van eeuwig leven. Een moeilijk en turbulent jaar. Toch een jaar van onze Heer. Wij gaan vol goede moed het nieuwe jaar van onze Heer in. We leggen ons hierbij toe op de lofprijzing, het Kyrië en de geloofsbelijdenis. Zodoende zullen we het ook in 2021 kunnen uithouden.

Dit is de eerste pagina van les O, de rest kunt u als PDF zelf downloaden

De hemelse legermacht

Lukas 2: 13

Komt allen tezamen!

Een oproep die je tegenwoordig beter achterwege kan laten!

Ja, in vroeger tijden. Toen, bij de geboorte van de Zaligmaker! Dát had wel van de daken geschreeuwd kunnen worden, nietwaar? Met veel tam tam het nieuws de ronde laten doen. Uitpakken met een groot en goed georganiseerd geboortefeest, bij voorkeur in de stad Jeruzalem met een prachtig verlichte tempel als decor. In onze voorstelling zou de opgetrommelde bevolking in één grote lichtstoet optrekken naar de rijk versierde stad om iets van het wonder te beleven. In plaats daarvan een onbegrijpelijke bekendmaking ergens in een open veld aan een onbeduidend groepje herders. Niet eens de…maar…herders. Niet de groep die je op voorhand zou uitzoeken om het grote nieuws wereldkundig te maken. Zo welbespraakt waren deze boodschappers waarschijnlijk niet. Bij deze bewakers is het, zou je denken, eerst slaan en dan…pas praten! Bovendien zijn het ál helemaal geen herder…tjes. Dat past niet bij deze  beroepsgroep.

En het is ook maar de vraag of ze kerkelijk meelevend zijn of dat ze de godsdienst alleen maar nodig hebben voor hun handel in de tempel. Want ja, hun schapen moeten toch ook wel wat opleveren als offerdier! Het wordt helemaal curieus, als blijkt dat hun boodschap helemaal niet aanslaat. De mensen halen hun schouders op. Ze zijn hooguit wat verwonderd: ‘Herders die wat stamelen en ophef maken over een Kind in de kribbe als bijzonder teken van God? Tja….kijk even wie het zegt! Gasten van de buitencategorie, de nachtploeg. Als iedereen op één oor ligt, zijn zij aan het werk. Nou, dan weet je genoeg!’ Je bent toch ook wel een rare druif als je als herder op zoek bent naar je eigen toebehoren, zoals een kribbe. Zo iemand kun je toch niet serieus nemen?

Het zou toch totaal niet in ons opkomen om herders een rol te geven in de verspreiding van de Evangelieboodschap. Dat het wel gebeurt, geeft te denken. Ten diepste staat Gods weg ook haaks op onze ideeën, onze marketingsprincipes of wat wij ook maar verzinnen. Hij komt met een boodschap die zo kwetsbaar is, dat je deze zo kan wegwimpelen of je deur voorbij laat gaan. Een Kind in doeken gewonden. Het is God die niet dwingt, maar nodigt. Terwijl ze daar, ver van de bewoonde wereld, nietsvermoedend aan het waken zijn, verschijnt daar plotseling die hemelse bode. We lezen dat de engel bij hen stond. Dat staat er niet voor niets. Geen engel die in de lucht zweeft of soms, heel aandoenlijk, in de kerstboom hangt. Geen wit figuur in de lucht met zo’n blozend gezicht en van die enorme vleugels. Geen hemelwezen dat op een trompet blaast of een harp in de hand houdt. Ja, als de fantasie bezit van ons neemt…dan verliezen we de werkelijkheid uit het oog. De Bijbel vertelt ons dat het een….legermacht is.

Als je dan toch wat ‘sfeer’ wil creëren, doe ze dan een uniform aan en geef ze een zwaard. Dat benadert veel meer de werkelijkheid. Ze zingen ook eigenlijk helemaal geen lied (dat staat er ook niet) maar heffen een spreekkoor aan: kijk omhoog en ontdek de geweldige grootheid van God, kijk omlaag en zie het Kind in de kribbe. Ja, als we kerst opluisteren met ons loflied (en dat moeten we vooral blijven doen), laten we dat dan doen in het besef dat er vanaf dat moment een verschrikkelijke strijd gaat losbranden, met als inzet: ons eigen lieve leventje. Kribbe wordt kruis. Erop of eronder. Vrede op aarde! Betaald met een ontzagwekkend hoge prijs. Weergaloze liefde van de Herder die Zijn leven voor de schapen gaat geven. Het Lam voor ons geslacht.

Theo den Braanker

Dit is de eerste pagina van les 73 N, de rest kunt u als PDF zelf downloaden

Extra Agenda Items
jan
17

17 jan 09:55 - 10:00
Voorzang: Psalm 108 vers 1

jan
17

17 jan 17:55 - 18:00
Voorzang: Psalm 109 vers 13

jan
24

24 jan 09:55 - 10:00
Voorzang: Psalm 111 vers 3

jan
24

24 jan 17:55 - 18:00
Voorzang: Avondzang vers 7

jan
31

31 jan 09:55 - 10:00
Voorzang: Morgenzang vers 1

jan
31

31 jan 17:55 - 18:00
Voorzang: Avondzang vers 1

feb
7

07 feb 09:55 - 10:00
Voorzang: Psalm 110 vers 1

feb
7

07 feb 17:55 - 18:00
Voorzang: Psalm 112 vers 1

feb
10

10 feb 13:30 - 14:45
min 10 club

feb
10

10 feb 15:15 - 16:30
Kinderclub ‘Benjamin’

Dagelijks Woord
Recent gewijzigd
Meest gelezen